NAŠE TROLLÍ FARMA

Nás, studenty semináře Aktuální svět, koncept trollí farmy natolik zaujal, že jsme se rozhodli vyzkoušet, zda funguje, a tak jsme založili naši vlastní farmu na trollení. V počtu dvaceti lidí/trollů jsme se pustili do díla. Na rozdíl od Agentury pro výzkum internetu nám však nešlo o ovlivnění veřejného mínění.


Jaký tedy byl náš cíl?

  • zjistit, jak funguje obrana Facebooku proti falešným účtům
  • vyzkoušet obezřetnost/důvěřivost lidí na sociálních sítích
  • zda-li je koncept trollí farmy funkční a života schopný


Jak si práci naší farmy představit?

Aby byla naše mise úspěšná, bylo potřeba mít dobré téma a chytit se ho, dokud je aktuální. Proto jsme bedlivě sledovali stránky, především iDnes.cz, ale i jiná zpravodajská média. Hned jak se objevil článek s alespoň trochu kontroverzním tématem nebo rozporuplným titulkem, pustili jsme se do debaty. Trollové si článek nasdíleli ve společném chatu a pak už zbývalo jen psát rýpavé komentáře.


Co jsme zjistili?

Po několika týdnech jsme náš experiment ukončili s několika zajímavými zjištěními. Zaprvé, vyvolat vztek je jednoduché. Právě rozzlobení ostatních lidí bylo nejčastější reakcí, které se nám dostalo. Lidé takto reagovali na většinu komentářů, aniž by byly zvlášť ostré nebo zaujaté. Zadruhé, spravovat falešný profil na facebooku je jednoduché.

Facebook svoje uživatele bedlivě sleduje, a tak stačí jen přidat si příliš mnoho nových přátel najednou, a bezpečnostní prověření je na stole. Po nás byla nejčastěji vyžadována fotografie obličeje a průkazu totožnosti, avšak i tato opatření se nám podařilo velmi často obejít. Byla smazána pouhá třetina falešných účtů. Navíc jsme během našich akcí narazili na spoustu dalších trollů, kteří bez nějakých větších potíží proplouvají sítem obrany dál.


Shrnuto a podtrženo

  • ochrana Facebooku proti falešným účtům není příliš účinná, lze ji obejít
  • pokud jsme měli opačný názor než autor původního komentáře, docházelo k nepříjemné konfrontaci
  • mnoho lidí si stále obsah příspěvků neověřuje a akceptuje je jako pravdu, kterou dál šíří
  • lidé jsou schopni si do přátel přidat i zcela neznámé lidi


Jako tečku za naším trollícím experimentem jsme se sami pokusili o rozšíření falešné zprávy, která se týkala výstavby mešity v obci Bzí. Jak tato akce proběhla, a jaký měla dopad se dozvíte v samostatném článku.


autor: Tereza Fialová