Trollí farma / armáda trollů

Že se státy s potěšením míchají jeden druhému do politiky, jste už asi slyšeli. Že Rusko ovlivnilo americké i naše volby, to pro vás asi také není žádná novinka, ale slyšeli jste o trollí farmě, čili organizaci, kterou k takové manipulaci používají?

Trollení na ruský způsob

Do problematiky fake news, které jsou denně šířeny z Ruska, se před pár lety pustila finská novinářka Jessikka Aro. To, co zprvu vypadalo na pár týdnů výzkumu a zajímavý článek se však obrátilo v několikaletá vyšetřování, výhružky smrtí i nominace na nejrůznější ocenění včetně ceny odvahy. Nakonec se sama stala terčem fake news. Co tak závažného provedla, že si vysloužila tak tvrdou reakci? Začala „šťourat“ do ruské propagandy.

Trollové nejsou jen pohádkové bytosti...

V roce 2015 se jí a týmu Ruských novinářů, kteří jsou proti tamnímu režimu podařilo infiltrovat několik lidí do trollí farmy v Petrohradě. Trollí farma je organizace pod záštitou lidí blízkých Kremlu, která má za úkol šířit dezinformace mezi lidi z celého světa. Oficiální název takového uskupení samozřejmě není trollí farma, ale Agentura pro internetový výzkum. Na tři směny zde pracují trollové, tedy správci falešných účtů. Ti mají dopředu přidělené povahy, názory i témata k nimž se na internetu podle svého scénáře mají vyjadřovat. Zároveň mají předem danou denní kvótu příspěvků a komentářů, které musí uveřejnit.

Trollové většinou pracují ve tříčlenných skupinkách a postupují podle předem daných předloh. První je pesimista, druhý je hrdina a poslední zastává neutrální pozici. V reálu tedy jeden napíše, že Amerika je zlo, druhý se mu to snaží vyvrátit a třetí často místo názoru uveřejní spíš odkaz na kontroverzní článek nebo obrázek, aby diskuzi ještě víc rozvířil.


Zvířátka z trollí farmy

Trollí farma má poměrně přísná pravidla a je velmi dobře organizovaná. Její zaměstnanci pracují v naprosté tmě, nesmí o své práci mluvit s nikým mimo organizaci a budovu trollí farmy smí opouštět jen v přesně dané časy. Přirozeně se tedy nabízí otázka, kdo by to chtěl dělat? Motivací zaměstnanců jsou pohádkové výplaty, na které by v běžných profesích dosáhli jen těžko. Čím lepší znalosti jazyka mají, tím lépe jsou placení.


Rusko sice začalo přijímat zákony, které takovéto aktivity postupně omezují, ale vzhledem k tomu, že farma slouží Ruským zájmům, si myslím, že jí nic vážného nehrozí. Proto nezbývá než být na webu obezřetný a používat zdravý selský rozum.

autor: Tereza Fialová