Vytrollený troll

V rámci našeho projektu jsme si každý založili falešný účet na Facebooku, abychom zkusili, jak velký dosah a vliv budeme mít při „trollení“ – šíření fake news, jak je tato sociální síť zabezpečena a kolik lidí se nechá ovlivnit.

Jako ostatní jsem si založil účet, přidával si přátele a komentoval příspěvky ostatních. Najednou se objevil nápis „přístup zakázán“. Nelenil jsem, a ještě ten samý den jsem si založil druhý účet, který čekal stejný osud. Třetí účet se mi podařilo chybou zabezpečení Facebooku prolomit. Z počátku jsem nechápal, co se stalo, ale pak jsem si uvědomil, že daná osoba zadala resetovat heslo, které se odeslalo na moji zaregistrovanou emailovou adresu. Tento profil jsem musel nechat být, protože každé nové založení potřebuje svůj mail. Čtvrtý a poslední účet mi byl dokonce smazán po dvou minutách, ani jsem si nestačil nahrát svoji profilovku. Od té doby jsem se nemilosrdně stal „skalpem” nějakého elfa.

Podle mne se tedy obranné složky zaměřují na dobu (po kterou je účet založen) a získaný vliv. Profily, jež byly ze začátku pasivní, se dočkaly mnohem větších „úspěchů” než ty, které se hned pustily do akce. Z toho můžeme vyvodit, že „tichá voda břehy mele“, což je věc, se kterou si Facebook ještě neví rady. Můžeme tedy říci, že sociální sítě nejsou 100% zabezpečené, ale ani úplně bezbranné.

Na úplný konec bohužel musím dodat, že existuje reálný obchod se starými FB účty, které si trollové mohou koupit a zneužít. Tyto účty mohou být již několik let staré, podle FB důvěryhodné a několikrát prověřené. Stačí mít jen pár stovek na účtě a může se z Vás stát poměrně neodhalitelný troll.

autor: Jan Lexa