Zažité stereotypy

Pojem fake news se výrazně rozšířil s příchodem internetu a moderních technologií. Neznamená to však, že i v této době vznikl. Něco podobného jako fake news provází lidstvo odjakživa. Vlastně dříve jen stačilo, aby někdo s velkou mocí řekl něco nepravdivého a všichni poddaní mu to věřili. Když se ohlédneme do minulosti tak asi nejlepším šiřitelem fake news byla církev a šlechta.


Což takhle dát si špenát?

Můžeme se ale podívat i na úsměvnější případy fake news. Vzpomeňme třeba na takového Pepka námořníka, kterému po konzervě špenátu narostou svaly a přibyde síla. Tak tento “mýtus” vznikl docela nevinně, kdy v roce 1870 slavný doktor E. von Wolf ve své práci publikoval, že špenát má 10x více železa než ostatní listová zelenina, a proto výrazně podporuje růst svalů. Jak se později zjistilo tak to opravdu není pravda, jelikož doktor způsobil tento omyl nechtěným posunem desetinné čárky.


Sacharidy jsou zlo

Dalším případem fake news jsou třeba nepravdivé informace o sacharidech. Tyto informace byli publikovány neznámým autorem na počátku 21. století. Zde autor uvedl, že sacharidy na sebe nabalují tuky a také se jako první odbourávají, tudíž kvůli nim budeme přibírat nikoliv ubírat. Autor tento článek asi napsal tak věrohodně, že velká část lidí opravdu vyřadila sacharidy ze svého jídelníčku. Jak ale většina z nich po 2 - 3 měsících zjistila, žádná kila dolů nepřišla, přišla pouze vyčerpanost a únava.


Menší než jsme si mysleli...

Poslední případ, který bych rád zmínil je, že se naprostá většina obyvatel této planety domnívá, že je Velká čínská zeď vidět z vesmíru. Ano, je sice velká, ale z vesmíru opravdu vidět není. Lidé tomu věřili a stále věří z důvodu, že se do vesmíru osobně sami nikdy nepodívají, tudíž tento nesmysl nemohou vyvrátit. Ale pravda to doopravdy není. Proto si dávejte pozor čemu věříte a čím se řídíte, protože se ne vždycky jedná o pravdu.


autor: Ladislav Horáček