Něco málo z historie

Jsou tu déle, než si myslíme...

V dnešní době jsme obklopeni fake news prakticky ze všech stran, stále přibývají a věří jim pořád víc a víc lidí. Kdy to ale vlastně začalo? Faktem je, že FN, narozdíl od různých parodií a podobných záležitostí, mají jednoznačný a nebezpečný úkol – dezinformovat a zmást.

Doprava nebo doleva... kde je pravda?

Představte si, že se procházíte po městě, když v tom vám nějaký „chlapík“ vytáhne z kapsy peněženku a utíká s ní pryč. V takové chvíli se, dle očekávání, za tímto kapsářem rozběhnete. On však zaběhne do vedlejší ulice, vy ho ztratíte z dohledu a máte před sebou křižovatku. Běžel doprava nebo doleva? Naštěstí zde stojí neznámý člověk, kterého se s největší pravděpodobností zeptáte, kterým směrem pachatel utíkal. Když budete mít štěstí, po chvíli vám odpoví, že viděl chlapa, jak běžel doprava. Troufám si tvrdit, že naprostá většina z vás by se okamžitě horlivě rozběha tím směrem. Ale proč? Zcela automaticky předpokládáte, že vám řekl pravdu, ale je tomu skutečně tak? Ten člověk klidně mohl být kolega onoho zlodějíčka a zcela úmyslně vás mohl poslat na druhou stranu. Metoda zmatení nepřítele je stará asi tak jako lidstvo samo a bylo jen otázkou času, než se začalo organizovaně lhát více lidem a vzniklo tak to, čemu dnes říkáme fake news.

Lovci mamutů používali dezinformace?!

Už od pravěku se neandrtálci snažili zmást a přelstít nepřátelské tlupy. Díky nepravdivým a záměrně zavádějícím zprávám (šířeným třeba pomocí kouřových signálů) soupeřili o moc, snažili se nepřátele uvést do omylu kvůli lovu zvěře. No schválně si to představte... nedaleko od vás se v úžině podél řeky pase stádo mamutů, vy musíte nasytit svůj lid, takže je nutně potřebujete ke své obživě. Na druhou stranu také víte, že kus od vás sídlí další silnjší kmen, který by vás jistojistě zahubil. Co uděláte? Nevím jak vy, ale já určitě bez váhání začnu nepříteli podsouvat dezinformace. Tím se ale dostáváme k tomu, že výše zmíněné informace o pravěku nejsou nijak ověřené. Asi to tak mohlo být, ale ani nemuselo. To je příklad užití Fake News v praxi, aneb ať žijí polopravdy!

Od Ramesse k jaderným hlavicím

Uplatnění našly například v době válek. Tam byla jejich moc nezanedbatelná. Dovolím si říci, že jejich role byla natolik klíčová, že ovlivnila samotný konec nejedné bitvy. Důkazem je např. vylodění v Normandii. Tato zásadní operace druhé světové války, která by nebýt dezinformací skončila fiaskem. Spojencům se díky úspěšnému rozšifrování Enigmy, podařilo dezinformovat Hitlera, který předpokládal, že se spojenecké jednotky vylodí v Calais. Díky tomu bylo na obranných liniích Němců méně vojáků a někteří velitelé si dokonce brali dovolenou. Spojencům se dokonce podařilo Hitlera přesvědčit natolik, že ještě po několika dnech od vylodění stále věřil, že se jedná jen o pouhou zástěrku skutečné operace, která se chystá. Svým přesvědčením si byl dokonce natolik jistý, že odmítal jakékoliv rady svých poradců a vojenských generálů, kteří navrhovali přesun německých vojenských jednotek do Normandie.

Nepřítelem však nemusí být pouze hromada ozbrojených lidí. Co třeba, když si pár lidí, nedej bože mocných, vytvoří nesprávný názor, který se snaží podsunout (vnutit) ostatním? Není to zase tak dlouho od konce studené války. Díky nejvyšším představitelům tehdejších světových mocností, jsme byli na pokraji jaderné války. Tak málo stačilo a jedno špatné rozhodnutí (přesvědčení) mohlo zničit celý svět. Tomuto všemu se říká propaganda (vštěpování své pravdy, tedy jediného „správného“ názoru, ostatním lidem). Její kořeny najdeme už ve starověkém Egyptě. Tam Ramess II. vylíčil svým lidem výsledek války u Kadeše jako krásné vítězství. Nic ovšem nebylo dále od pravdy.


Psali to na netu, je to určitě pravda...

V současnosti je vliv FN větší, než kdy dřív. Snadno se šíří třeba dezinformace o Islámské kultuře, zvláště díky migrantské krizi. Čím déle se Evropa tímto problémem zabývá, tím více radikálních názorů se objevuje a naneštěstí jim věří čím dál tím víc lidí. Poněkud větší sousto představuje Rusko, které se usilovně snaží vyvolat dojem, že má všechno pod kontrolou, vše je v naprostém pořádku a že to jsou západní země, které mají problém. Dokonce zašli až tak daleko, že nekontrolují jenom informace, které se dostávají z Ruska do světa, ale cenzurují i to, co se dostane dovnitř.

Postupem času lidstvo zdokonalilo dezinformování téměř na mistrovskou úroveň, jelikož se válčí pořád, možná ještě častěji než kdy dřív. Nemám teď na mysli války se zbraní v ruce, mluvím o novém bojišti. Řeč je o internetu, kde se válčí pomocí klávesnice. Internet je propojený všemožnými sociálními sítěmi, zprávařskými weby a diskusními fóry, které by se daly svou důležitostí přirovnat k tomu, co během 20. století představovaly železnice...

autor: Alena Jansová