Hrozba v obcích

Fake news jsou v dnešní době přítomny všude, především tedy na internetu a v bulváru. O tom, že představují velkou hrozbu se ovšem moc nemluví, natož aby vznikaly materiály, které by vás s tímto problémem srozumitelně seznámily. Tento článek bude pravým opakem tohoto stereotypu a ozřejmí vám způsoby, jejichž prostřednictvím se fake news šíří.

Od babiček k internetu

Fake news tu byly vždycky. Používaly se již v dobách pravěku, či v dobách války ke zmatení nepřítele, vydobytí si území, atd. Dnešní doba není výjimkou.

Než vznikl internet, byly naším zdrojem „drbů“, pomluv a mylných informací důchodkyně, které seděly celý den v parku na lavičce a poslouchaly, co se kde šustne.

Doba internetu tento systém ale lehce pozměnila… Místo neškodných babiček máme manipulující trolly na internetu, pochybné bulvární plátky, či politiky hlásající své pravdy. To je ale pouze velmi omezené procento ze všech zdrojů šířících bludy.

Děláme z komára velblouda

Fenomén fake news je zejména rozšířen v menších obcích. Bydlí zde malý počet obyvatel a každý se tu zná s každým. Není tudíž takovým problémem v tomto prostředí fake news rozšířit.


Ale jak se tedy šíří?

Je to jednoduché, někde si něco přečtete, pošlete to svému sousedovi, ten udělá to samé, až to nakonec ví celé město a každý danou novinku probírá na ulici před samoobsluhou, čímž se samozřejmě původní zpráva různě modifikuje, ohýbá a nakonec vznikne cosi, co má s původními informacemi jen málo společného. To víte, Miluna z Dolní Lhoty šla v pondělí v jednu hodinu odpoledne ze školy se svým spolužákem Pepikem, celkem prostá a nevinná věc. Jenže nyní přichází na řadu očití svědkové, kteří ty dva viděli. Nakonec se vlivem šíření této informace večer nemluvilo v Horní Lhotě o ničem jiném, než o Maruně, dceři starosty Dolní Lhoty, která čeká dítě s nějakým Pepikem, jenž ve skutečnosti chodí s nějakou Milunou, která samozřejmě o ničem nemá ani tušení. To je ale zmatek, co?

Jak se tomu bránit?

Vždy si informace ověřte - jestli pochází z věrohodného zdroje, jestli jsou doložitelné nějakými hmatatelnými důkazy, nebo jestli náhodou není prvního dubna. Je sice hezké, že vám to řekla třeba vaše babička, ale je dost možné, že jí to řekla její hluchá sousedka, která to shodou okolností slyšela od paní Kohoutové, která ale nemá zuby...


Šíření fake news v malých městech probíhá obdobně, jako kdekoliv jinde, akorát rychleji a možná účinněji, protože není možnost nějakého většího srovnání. Dávejte si tedy pozor, jakým informacím bezmezně věříte. Jestli náhodou článek o přílivu migrantů, či facebookový příspěvek o ruské špionáži, nejsou lehce mimo mísu. Pokud ano, s největší pravděpodobností jste se právě vyhnuli kulce jménem fake news.

autor: Tereza Segeňová