Náboženství a dezinformace

Fake news patří k jednomu z negativních symbolů dnešní doby. Setkat se s nimi můžeme takřka všude. Objevují se v politice, v médiích, vlastně se s nimi setkáváme takřka každý den, protože pomluvy, jež lidé mezi sebou šíří, jsou také jistou formou FN, ale věřili byste tomu, že ani v takových tématech jako je náboženství nejsou nikterak neobvyklé?

Notre-Dame zapálil Bůh?

Při nedávném požáru katedrály Notre-Dame, který vznikl při rekonstrukci, se objevila řada konspirací a dezinformací. V České republice se pak nejvíce šířila zpráva, že za útokem stojí muslimská menšina žijící v Paříži. V souvislosti s katedrálou se však vyskytly i mnohem bizarnější informace, jako například, že se jedná o boží věštbu, aby se lidé obrátili na pravou víru nebo že se jedná o uvolnění parcely pro mešitu a že postava hasiče na jedné z fotografií je ve skutečnosti žhář muslimského vyznání.

Obrana proti fake news, speciálně s náboženským podtextem je složitá. Například po teroristických útocích na Srí Lance se tamní vláda uchýlila k radikálnímu řešení a bezprostředně po útocích zablokovala různé sociální sítě, včetně Facebooku právě z obav vzniku a šíření lživých informací. Takováto opatření jsou však ojedinělá a nesetkáme se s nimi často, protože jsou větším měřítku neproveditelná až nereálná.


Křížové výpravy 21. století

Fake news však nejsou šířeny pouze za účelem pošpinění ostatních, ale i k posílení víry vlastních stoupenců. Církve záměrně manipulují s věřícími, aby si získaly jejich bezmeznou důvěru a podpořily tak šíření své víry. Nezřídka se na internetu objevují křesťanské texty, které jsou plné upravených a nepravdivých informací, přičemž, zasvěcenému jedinci navodí pocit důležitosti.

Stránek šířících dezinformace jsou stovky, ne-li tisíce a je tedy dobré čerpat ze seriózních zdrojů, nebo alespoň si každou zprávu ověřit, protože někteří lidé se nebojí šířit lživé zprávy v „zájmu“ své víry v domnění, že tím ostatním pomohou a že jejich náboženství je tím jediným správným.

autor: Lukáš Rulec